zomer

Plantsoennieuws

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 39 door Janny Giezen

Door het Plantsoen loopt een bomenpad. Deze begint aan de Plantsoenbrug. Groene bordjes met nummer en naam wijzen je de weg. Door de loop der tijd zijn er bomen verdwenen door storm en ziekte, daardoor zijn een aantal bomen niet terug te vinden van de 51 benoemde soorten. 

In deze periode zie je de bomen al weer vruchten dragen. De Walnoot en de Tamme Kastanje hebben eetbare vruchten. Ze zijn nu nog niet helemaal rijp. De Gele Pavia draagt kastanjes, alleen de bolsters zijn glad en niet met stekels, zoals de Witte Paardenkastanje.
week 39 JG 01week 39 JG 02

Elk jaar staat de Goudes weer te stralen. Deze begint al heel vroeg te verkleuren. Een paar jaar geleden is er een Tulpenboom geplaatst. De vorm van de bladeren vind ik net een gestileerde tulp.

week 39 JG 03week 39 JG 04

 
 

Kappen zieke iep in Noorderplantsoen

zieke iep NP sept 2020Nabij het basketbalveldje zal een zieke iep gekapt worden. Dat gebeurt om het besmettingsgevaar voor alle overige iepen zoveel mogelijk te beperken. De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte die door heel kleine zwarte kevers, de iepenspintkevertjes, wordt verspreid. Deze kevertjes komen af op de geurstoffen die niet helemaal gezonde iepen verspreiden om onder de bast van de stam en dikke takken hun eitjes af te zetten. Met het afzetten van de eitjes wordt ook de schimmel onder de bast in de boom verspreid. In een lange warme zomer kunnen wel drie generaties kevers uitkomen en is de kans op aantastingen erg groot.

Hoe verspreidt de iepziekte zich?
Als de iep vatbaar is dan verspreidt de schimmel zich razendsnel door de boom, waarna de boom afsterft en nog aantrekkelijker wordt voor iepenspintkevers om hun eitjes in af te zetten. Wanneer de eitjes uitkomen vliegen de kevers uit en nemen de schimmel mee naar gezonde iepen. De iepziekte kan ook ondergronds door contact tussen de wortelstelsels van rijen of bosjes iepen worden verspreid. Op deze wijze zijn hele lanen met iepen uit ons landschap verdwenen.

Actie gemeente
Zodra de gemeente in het gemeentelijk bomenbestand een iep ziet met takken waar de bladeren aan de twijg gaan hangen en bruin worden, dan slaat ze alarm. Bij het doorzetten van het ziektebeeld wordt de iep zo snel mogelijk laag bij de grond gerooid. 

Bron: Stadsbeheer Groningen

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 37 door Janny Giezen

Op zondag 13 september weer voor het eerst in de Coronatijd een excursie in het Plantsoen gegeven. Met 7 deelnemers was het prima te doen. Altijd leuk, als mensen weer nieuwe weetjes leren.

De taxusstruiken zijn tweehuizig. Tussen allemaal mannelijk struiken kun je nu zien dat er ook een paar vrouwelijke struiken staan. Dit zie je aan hun mooie rode bessen. De zaadjes in het besje zijn giftig. In deze struiken vertoeven ook kruisspinnen in hun mooie web.
week 37 JG 01week 37 JG 04

Er zijn ook steeds weer paddestoelen te zien. Deze Parasolzwam vormt een heksenkring. Vorig jaar hebben we deze ook al gezien op dezelfde plek. Elk jaar wordt de cirkel groter. Het zijn echte opruimers. Onder de Vleugelnootboom bij de Moesstraat staat ook een heel mooi groepje te pronken. 
De Woerden zijn nog steeds voor een deel in de rui. Hun groen hals keert langzaam terug en hun krulstaart. Het verschil kun je in deze periode het beste zien aan de kleur van hun snavel. Het mannetje heeft een lichtere kleur snavel.
week 37 JG 02week 37 JG 03
Bijzonder nieuws vanmorgen was, dat een studiegenoot een IJsvogel had gezien. Ben benieuwd of ik die nog te zien krijg en dan het liefst ook nog een foto kunnen maken. We wachten af.

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 36 door Janny Giezen

Er worden heel veel honden uitgelaten in het Plantsoen. Ook zwemmen hoort daarbij. Het is fijn als hondeneigenaren zich houden aan de vaste loslooproutes en de hondenpoep wordt opgeruimd. Over het algemeen wordt daar wel goed aangehouden. Bij de boom aan de Grachtvijver, die vorig jaar is omgewaaid bij een storm hebben zich nu zadelzwammen gevestigd.
week 36 JG 01 1week 36 JG 02 2

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 35 door Janny Giezen

Zo bijzonder hoe de eenden zich mengen. De wilde eend en de tamme eend zijn van dezelfde familie en paren met elkaar. Deze een is wel heel zwart/wit.
De Woerden krijgen na de rui hun groene hals weer terug. Ook de herkenbare krulstaart van de mannetjes zie je weer terugkomen.
week 35 JG 01week 35 JG 02

Verheugend nieuws de 2 kuikens van de Nijlganzen zijn er nog. De kans is groot dat deze 2 wel groot zullen worden. Woensdag tussen de buien door kon ik de mooie zichtlijnen fotograferen met zon. De zichtlijnen is één van de eigenschappen van de Engelse landschapstuin.

week 35 JG 03

 week 35 JG 04

Excursies Nacht van de Vleermuis

De rosse vleermuisOp vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus 2020 organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie elke avond een vleermuisexcursie ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis. Om de excursies met de corona afstandsregels mogelijk te maken heeft de Vleermuiswerkgroep speciaal extra detectoren aangeschaft. Daardoor is er één vleermuisdetector aanwezig per twee personen en zal iedereen het geluid van de vleermuizen goed kunnen horen.

Op vrijdag 28 augustus is er een excursie in het Sterrebos, op 29 augustus in het Noorderplantsoen en op 30 augustus wordt het Stadspark verkend.

Overdag zie je ze niet, maar bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker en vliegen ze razendsnel rond op zoek naar insecten. Met een batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald. In alle parken verwacht de Vleermuiswerkgroep minimaal drie verschillende soorten vleermuizen te kunnen spotten. 

Aanmelden
Deelname aan de excursies kan uitsluitend na aanmelding vóór drie uur op donderdagmiddag 27 augustus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van de voorkeur en het aantal deelnemers. Het maximale aantal deelnemers per excursie is beperkt tot 20 personen met 10 detectoren. Kosten voor deelname: volwassenen € 5,00; kinderen € 2,- , te betalen met gepast geld. Er is geen wisselgeld.

Tijd en plaats
De excursies beginnen om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. De excursie door het Sterrebos begint bij de entree van het park ter hoogte van Hereweg 95, Groningen. De excursie door het Noorderplantsoen begint bij de 2e vijver ter hoogte van de Grote Leliestraat. In het Stadspark begint de excursie bij de kiosk naast de kinderboerderij. 
Meer informatie  is te vinden in de groene agenda van de natuur en milieufederatie https://nmfgroningen.nl/meedoen/op-pad-met-de-groene-agenda  of www.nachtvandevleermuis.nl.

Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd.

Stabiele ganzenstand door oliën eieren

ganzenDe gemeente houdt het aantal ganzen in de parken stabiel door het oliën van eieren die nog niet ver bebroed zijn. Het gaat om een diervriendelijke methode die voorkomt dat de ganzenpopulatie te groot wordt en hun leefgebied te klein. Hierdoor blijft het totaal aantal boerenganzen in de Stad al jarenlang rond de 250 schommelen. Zo beperkt de gemeente ook de overlast zoals lawaai, poep en hinder voor het verkeer. Lees verder op de website van de gemeente.

Bron: Nieuwsbrief Oude Wijken d.d. 21-8-2020

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 34 door Janny Giezen

De Taxus is tweehuizig. Dit betekent dat er mannelijke en vrouwelijke struiken zijn. De vrouwelijke struik krijgt van deze mooie vruchtjes. De moeite waard om eens goed te bekijken.
In het kastanje blad zie je bruine vlekken. Dit komt van de kastanjemineermot. Zij leggen eitjes op het blad. Je ziet in het Plantsoen de laatste jaren steeds vroeg bruin blad en dat komt hierdoor en niet door de droogte,

week 34 JG 01

week 34 JG 02

Het is zo mooi om te zien dat de herfst zich al weer aankondigt met beginnende vruchten. De bolsters van de Witte Paardenkastanje, de lange slierten van de Vleugelnootboom. Een jongetje noemde het de tranenboom.

Heel verrassend was de man, die ging snorkelen in de Grachtvijver. Hij is van de duikvereniging Hydrofiel. Ze willen de waterkwaliteit in Groningen onderzoeken. Ben heel benieuwd.

week 34 JG 03

week 34 JG 04 

Gratis af te halen: perenbomen

perenboomBelangstellenden kunnen zaterdag tussen 13 en 16 uur gratis perenbomen ophalen bij “Tuin in de Stad” aan de Tarralaan. Wethouder Glimina Chakor geeft de eerste boom weg.

De organisatie “Meer Bomen Nu” heeft de afgelopen twee weken 50 duizend bomen ingekuild die in het najaar door heel het land geplant worden. Ook in Groningen staan vijfduizend appel- en perenbomen klaar. Vorige week echter kreeg de organisatie ineens 150 duizend gratis perenbomen aangeboden die vanwege corona niet verkocht konden worden. Door de bomen op te halen en te planten kunnen Groningers hun omgeving vergroenen. Voor een perenboom is drie vierkante meter grond voldoende. De bomen zijn gratis, maar een donatie is welkom. Je kunt ook meerdere bomen afnemen: vanaf 25 stuks kan dat via een online formulier aan ‘klimaatadaptatiegroningen.nl.” De bomen moeten direct worden gepland en dienen veel water te krijgen. Ze komen uit een koelcel en zijn in winterstand. Zodra ze in de grond zijn gezet gaan ze bloeien.

Nog veel meer bomen
De gratis perenbomen zijn een initiatief van Klimaatadaptatie Groningen en De Fossielvrije Weken in samenwerking met Meer Bomen Nu, Urgenda, Lokaal Kilo’s schuiven en Tuin in de Stad. De actie wordt ondersteund door de Gemeente Groningen. Dit najaar zal Klimaatadaptatie Groningen een planttour organiseren in de provincie Groningen waarbij alle gemeentes worden aangedaan. Wil jij je aanmelden als oogst-, plant of bewaarlocatie of helpen als vrijwilliger in het najaar? Meld je dan aan via de website www.meerbomen.nu. 

Bron: Oog TV en GIC

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt