zomer

Plantsoennieuws

Gemeentebestuur wil meer bladeren terug voor gekapte bomen

Leliesingel Noorderplantsoen Groningen NL 2Het gemeentebestuur wil af van het één-op-één compenseren van gekapte bomen. In plaats daarvan moet een nieuwe beleidsregel zorgen voor ‘herplant naar kroonvolume’, waarbij een gelijkwaardige hoeveelheid volume aan bladgroen wordt herplant na de kap van een boom. Dat laat het college donderdag weten in een brief aan de gemeenteraad.

Binnen de gemeente Groningen zou daardoor eenzelfde herplantprincipe ontstaan als in de gemeente Amsterdam. Uitgangspunt hiervan is dat een gekapte boom wordt vervangen door een boom met een gelijkwaardig volume aan bladgroen. Daardoor is het dus mogelijk dat een boom vervangen wordt door meerdere bomen. Zo kan het zijn dat als er één boom van vijftig jaar gekapt wordt, er zeven nieuwe bomen van één meter hoog teruggeplant worden.

Ook kan de gemeente kiezen voor dikkere bomen voor herplant, wat volgens de gemeente Amsterdam als voordeel zou hebben dat er nauwelijks geld gestort moet worden in het compensatiefonds voor bomen. Ook financieel zou het weinig gevolgen hebben voor de gemeente, omdat er veel eerder wordt nagedacht over hoe de hoeveelheid groen door bomen op peil kan blijven.

Bron: Oog omroep Groningen

Hek tegen honden in Noorderplantsoen wordt hoger

hoger hondenhek NoordenplantsoenHet hek tegen zwemmende honden in het Noorderplantsoen wordt uitgebreid. Het wordt hoger, langer en van ander materiaal.

De gemeente heeft de zwemplek achter Zondag in het Noorderplantsoen afgelopen jaar minder toegankelijk gemaakt voor honden. Er is beplanting neergezet en om beschadiging van de nieuwe aanplant te voorkomen is er tijdelijk ook een natuurlijke afscheiding geplaatst. Vorig jaar december is het gevlochten wilgentenen hekwerk geplaatst, om zo de overlast van zwemmende honden tegen te gaan. Dat leek wel te werken, maar toch is het blijkbaar onvoldoende. Het hek wordt nu hoger met betonmatten die op het talud worden geplaatst. Dit als extra bescherming van de planten. 
Het blijft afwachten of het beter gaat worden. De bewoners aan de Grachtstraat hopen er het beste van. 

Bron: Oog Omroep Groningen
Foto: Denise Humalda

Gemeente doet dekens om zieke kastanjes en spuit er knoflook in

Bloeden van PaardenkastanjeTijdens de laatste inspectieronde van de gemeente Groningen bleken negen kastanjebomen dood te zijn en eentje ernstig aangetast. Deze bomen worden gekapt voor de veiligheid, zo meldt de gemeente donderdag.

De dode bomen staan verspreid door de stad, van de Vismarkt tot de Oosterparkwijk. Vlak voordat ze verwijderd worden, krijgen ze een lint waarop staat waarom ze weg moeten. Daarna plant de gemeente weer 10 bomen terug. “We halen ze weg, anders kan er een tak afbreken, of zelfs de hele boom scheuren”, zegt Wieteke de Boer, beleidsmedewerker bij Stadsbeheer. “We willen geen risico op ongelukken, veiligheid staat voorop.”

De gemeente telt 1717 kastanjebomen. Iets meer dan de helft daarvan heeft, in meer of mindere mate, de kastanjeziekte. Helaas is er nog geen medicijn. “Laatst hebben we een proef met warmtebehandeling gedaan” vertelt Henk Jan Hofman, bomenspecialist bij de gemeente. “We hebben bomen in dekens gewikkeld, omdat bij warmte de bacterie dood zou gaan. We doen nu ook een proef waarbij we onder lage druk knoflookextract in de sapstroom brengen. We weten nog niet wat de uitkomsten zijn, maar we zetten alles op alles om de bomen te behouden.”

De kastanjebloedingziekte, of gewoon ‘kastanjeziekte’, is sinds 2002 in ons land. “Je herkent een zieke boom aan bruine vlekjes op de stam”, gaat Hofman verder. “Het is een bacterie die een boom ernstig kan aantasten, en als er zwam bijkomt, wordt hij breukgevoelig. Gevolg is dat zware takken kunnen afbreken, zelfs bij windstil weer.”

Bron: Oog Omroep Groningen

Kappen zieke iep in Noorderplantsoen

zieke iep NP sept 2020Nabij het basketbalveldje zal een zieke iep gekapt worden. Dat gebeurt om het besmettingsgevaar voor alle overige iepen zoveel mogelijk te beperken. De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte die door heel kleine zwarte kevers, de iepenspintkevertjes, wordt verspreid. Deze kevertjes komen af op de geurstoffen die niet helemaal gezonde iepen verspreiden om onder de bast van de stam en dikke takken hun eitjes af te zetten. Met het afzetten van de eitjes wordt ook de schimmel onder de bast in de boom verspreid. In een lange warme zomer kunnen wel drie generaties kevers uitkomen en is de kans op aantastingen erg groot.

Hoe verspreidt de iepziekte zich?
Als de iep vatbaar is dan verspreidt de schimmel zich razendsnel door de boom, waarna de boom afsterft en nog aantrekkelijker wordt voor iepenspintkevers om hun eitjes in af te zetten. Wanneer de eitjes uitkomen vliegen de kevers uit en nemen de schimmel mee naar gezonde iepen. De iepziekte kan ook ondergronds door contact tussen de wortelstelsels van rijen of bosjes iepen worden verspreid. Op deze wijze zijn hele lanen met iepen uit ons landschap verdwenen.

Actie gemeente
Zodra de gemeente in het gemeentelijk bomenbestand een iep ziet met takken waar de bladeren aan de twijg gaan hangen en bruin worden, dan slaat ze alarm. Bij het doorzetten van het ziektebeeld wordt de iep zo snel mogelijk laag bij de grond gerooid. 

Bron: Stadsbeheer Groningen

Excursies Nacht van de Vleermuis

De rosse vleermuisOp vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus 2020 organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie elke avond een vleermuisexcursie ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis. Om de excursies met de corona afstandsregels mogelijk te maken heeft de Vleermuiswerkgroep speciaal extra detectoren aangeschaft. Daardoor is er één vleermuisdetector aanwezig per twee personen en zal iedereen het geluid van de vleermuizen goed kunnen horen.

Op vrijdag 28 augustus is er een excursie in het Sterrebos, op 29 augustus in het Noorderplantsoen en op 30 augustus wordt het Stadspark verkend.

Overdag zie je ze niet, maar bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker en vliegen ze razendsnel rond op zoek naar insecten. Met een batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald. In alle parken verwacht de Vleermuiswerkgroep minimaal drie verschillende soorten vleermuizen te kunnen spotten. 

Aanmelden
Deelname aan de excursies kan uitsluitend na aanmelding vóór drie uur op donderdagmiddag 27 augustus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van de voorkeur en het aantal deelnemers. Het maximale aantal deelnemers per excursie is beperkt tot 20 personen met 10 detectoren. Kosten voor deelname: volwassenen € 5,00; kinderen € 2,- , te betalen met gepast geld. Er is geen wisselgeld.

Tijd en plaats
De excursies beginnen om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. De excursie door het Sterrebos begint bij de entree van het park ter hoogte van Hereweg 95, Groningen. De excursie door het Noorderplantsoen begint bij de 2e vijver ter hoogte van de Grote Leliestraat. In het Stadspark begint de excursie bij de kiosk naast de kinderboerderij. 
Meer informatie  is te vinden in de groene agenda van de natuur en milieufederatie https://nmfgroningen.nl/meedoen/op-pad-met-de-groene-agenda  of www.nachtvandevleermuis.nl.

Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd.

Stabiele ganzenstand door oliën eieren

ganzenDe gemeente houdt het aantal ganzen in de parken stabiel door het oliën van eieren die nog niet ver bebroed zijn. Het gaat om een diervriendelijke methode die voorkomt dat de ganzenpopulatie te groot wordt en hun leefgebied te klein. Hierdoor blijft het totaal aantal boerenganzen in de Stad al jarenlang rond de 250 schommelen. Zo beperkt de gemeente ook de overlast zoals lawaai, poep en hinder voor het verkeer. Lees verder op de website van de gemeente.

Bron: Nieuwsbrief Oude Wijken d.d. 21-8-2020

Gratis af te halen: perenbomen

perenboomBelangstellenden kunnen zaterdag tussen 13 en 16 uur gratis perenbomen ophalen bij “Tuin in de Stad” aan de Tarralaan. Wethouder Glimina Chakor geeft de eerste boom weg.

De organisatie “Meer Bomen Nu” heeft de afgelopen twee weken 50 duizend bomen ingekuild die in het najaar door heel het land geplant worden. Ook in Groningen staan vijfduizend appel- en perenbomen klaar. Vorige week echter kreeg de organisatie ineens 150 duizend gratis perenbomen aangeboden die vanwege corona niet verkocht konden worden. Door de bomen op te halen en te planten kunnen Groningers hun omgeving vergroenen. Voor een perenboom is drie vierkante meter grond voldoende. De bomen zijn gratis, maar een donatie is welkom. Je kunt ook meerdere bomen afnemen: vanaf 25 stuks kan dat via een online formulier aan ‘klimaatadaptatiegroningen.nl.” De bomen moeten direct worden gepland en dienen veel water te krijgen. Ze komen uit een koelcel en zijn in winterstand. Zodra ze in de grond zijn gezet gaan ze bloeien.

Nog veel meer bomen
De gratis perenbomen zijn een initiatief van Klimaatadaptatie Groningen en De Fossielvrije Weken in samenwerking met Meer Bomen Nu, Urgenda, Lokaal Kilo’s schuiven en Tuin in de Stad. De actie wordt ondersteund door de Gemeente Groningen. Dit najaar zal Klimaatadaptatie Groningen een planttour organiseren in de provincie Groningen waarbij alle gemeentes worden aangedaan. Wil jij je aanmelden als oogst-, plant of bewaarlocatie of helpen als vrijwilliger in het najaar? Meld je dan aan via de website www.meerbomen.nu. 

Bron: Oog TV en GIC

Najaarsschoonmaak Noorderplantsoen op zaterdag 10 oktober

Zaterdag 10 oktober organiseren Tineke en Tonny Evers en Ronald Kaatee corona volente de najaarsschoonmaak in het Noorderplantsoen. Corona volente: we volgen (allemaal) natuurlijk de berichten hierover en we houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. We vragen iedereen zoveel mogelijk om één of twee eigen vuilniszakken, handschoenen en grijper mee te nemen (maar zorgen er zelf ook voor). We hopen het natuurlijk niet, maar er is uiteraard een kans dat we de schoonmaak net als in het voorjaar moeten afblazen. Maar als het door kan gaan, dan geldt zoals altijd:

Iedereen is van harte welkom om zoveel mogelijk rotzooi uit het plantsoen op te ruimen. Nuttig en mooi werk om te doen en nog gezellig ook. Het resultaat is direct zichtbaar. Met vooraf weer wat wetenswaardigheden verteld door buurtgenoot en ecoloog Jan Doevendans (onder het gebruikelijke voorbehoud).

Iedereen die mee wil helpen, is vanaf 10u45 welkom bij restaurant Zondag. Tineke, Tonny, Ronald en vooral restaurant Zondag zorgen voor iets te drinken, een plakje cake, zakken, grijpers en handschoenen. Om 12u30 houden we er weer mee op, maar je mag natuurlijk ook eerder stoppen.
 
 
 Bron en foto: Ronald Kaateeschoonmaak 600 x 450

Het Grote Straatberaad van Groningen

"Bewoners van álle straten kunnen meepraten over veranderende klimaat"

De bewoners van de stad en provincie Groningen doen op zondagmiddag 30 augustus mee aan Het Grote Straatberaad van Groningen. Het interactieve programma is een ongewone vergadering voor gewone mensen: voor doeners en denkers, of je nu veel weet of weinig. Hoe kunnen we ons aanpassen aan het veranderende klimaat? En verdere opwarming tegengaan? Dichtbij of verder weg, wat kun je zelf en wat moet de overheid doen? En wie moet dat allemaal betalen? Wat vindt de gewone burger, daar gaat het om tijdens het Grote Straatberaad van Groningen. Mensen kunnen hun straat aanmelden via www.wearewarmingup.nl.

Straatberaad foto Jaap Scheeren

Straten in de provincie Groningen krijgen de kans om mee te doen met het Grote Straatberaad van Groningen. Het wordt een middag met spel, discussie en ook een beetje feest. Met video’s, hulplijnen van bekende mensen en muziek. Een middag om met buurtgenoten in gesprek te gaan, te spelen, te discussiëren en samen een toekomstdroom vorm te geven: ‘The future we want’.

 Het format voor het straatberaad is bedacht door theatermaker Karlijn Benthem en is helemaal corona-proof. De komende maanden reist Het Grote Straatberaad langs Friesland, Nijmegen, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De start is in Friesland.

Samenwerking Het Grote Straatberaad is een samenwerking tussen Warming Up, De Oosterpoort en Klimaatadaptatie Groningen. Klimaatadaptatie Groningen is geïnitieerd door het Akkoord van Groningen en het Global Center on Adaptation, in samenwerking met het Nationaal Programma Groningen.

Foto: Jaap Scheeren

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW