lente

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

Het Groenste Buurt-team is druk bezig met het maken en uitvoeren van plannen om onze buurt in 2024 energieneutraal te krijgen. Maar dat betekent niet, dat de overige buurtbewoners op dit gebied stil zitten. Neem Michiel en Marieke (een populaire meisjesnaam in de buurt!) in de Plantsoenstraat. Een tijdje geleden verscheen er een opvallend apparaat op het platte dak van hun woning, een zogenaamde zonnecollector. Anders dan de veel populairdere zonnepanelen wekt zo’n collector geen stroom op, maar warmte, die vervolgens gebruikt kan worden voor de verwarming van (tap)water of ruimtes.

Groenste Buurt Peanuts foto 3 600 x 337

Bij Michiel en Marieke, die hier sinds 2007 wonen, vind je niet alleen een zonnecollector op het dak, maar ook zeven zonnepanelen. Die zijn in 2012 aangeschaft en hebben een vermogen van 300 Wp (wattpiek) per stuk, dus 2.100 in totaal. Onder normale omstandigheden leveren die per jaar ongeveer 0,85 x 2.100 is bijna 1.800 kWh uur op. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt jaarlijks ca. 3.500 kWh. Maar het gezin (er zijn drie kinderen, waaronder een tweeling van ongeveer een jaar oud) kan met (veel) minder toe. Terwijl de beide baby’s en diverse kleuters door de kamer krioelen, vertelt Michiel, die er bewonderenswaardig kalm onder blijft, dat hij mikte op een opbrengst van ongeveer 2.000 kWh. Hij vindt het ’fascinerend’, dat je zelf energie op kunt wekken, wat voor iedereen ‘bereikbaar’ is. ‘Zelfvoorzienend’ worden, is het doel, een ‘romantisch’ ideaal, zegt hij er relativerend bij.

Groenste Buurt Peanuts foto 2 337 x 600          Groenste Buurt Peanuts foto 1 600 x 337

De zonnepanelen heeft Michiel zelf geïnstalleerd. Dat was ‘peanuts’ volgens hem. Nee, dan de zonnecollector. Het aansluiten daarvan betitelt hij als ‘hogere wiskunde’. Zonder zijn technische broer was het niet gelukt. De slangen, die het water aan- en afvoeren, komen binnen in een kast op de overloop. Daar hangt ook de meter, die de temperatuur van de collector aangeeft (164 graden op dat moment) en van het water in het vat (bijna 60 graden). Dat vat van 160 liter past precies in de kast in een slaapkamer, waar net twee kindertjes met hun hoofden tegen elkaar zijn gebotst en in luid huilen uitgebarsten. Ook hier laat Michiel zich van zijn beste kant zien.

De zonneboiler (kostte €2.000,-, te verminderen met €500,- subsidie) is betaald uit de €4.000,-, die werd toegekend in het kader van de Waardevermeerderingsregeling voor huizen met tenminste €1.000,- aardbevingsschade. Er zit dus nog €2.500,- in de pot. Michiel heeft zich al verdiept in de pelletkachel. Dat wordt waarschijnlijk de volgende investering. Waar de rest van het geld naar toe gaat, zoekt hij nog uit.

Rein Rosing