zomer

Buurtnieuws

Groene weyde fotoEen van de oudste eetcafés van de stad krijgt een nieuw leven: De Groene Weyde is overgenomen door Matthijs Vinckemöller.

De Groene Weyde, een eetcafé pal naast het Noorderplantsoen in de Nieuwe Ebbingestraat, bestaat al 118 jaar en is daarmee een van de oudste cafés van de stad Groningen. De afgelopen drie jaar was de zaak gesloten. Daar gaat horecaondernemer Vinckemöller verandering in brengen. Hij is ook eigenaar van De Biechtstoel en Bodega y Tapas, met vestigingen in de Poelestraat, Damsterdiep en Haren.

In 2010 dook stadshistoricus Beno Hofman in de geschiedenis van De Groene Weyde. Al in 1652 werd de herberg genoemd in een akte. In de negentiende eeuw werden er paardenraces gehouden. Achter de herberg stond een schuur met plek voor zestig paarden. In 1903 werden de herberg en schuur afgebroken en werd het huidige café gebouwd. De naam bleef bestaan. In al die jaren heeft het café talloze eigenaren gehad.

 

„Nu ga ik er dus weer een Groene Weyde van maken. Ik vond het zo’n mooi pand, met veel sfeer en vlak naast het Noorderplantsoen. Dat kan een heel mooi restaurant worden.’’ Wat voor eetzaak het precies wordt, daar is hij nog niet over uit. „Ik heb vier andere restaurants waarmee we nu op volle kracht draaien met te veel gasten en te weinig personeel, dus ik heb de Groene Weyde nog even geparkeerd.”

Wat al wel vaststaat is dat de binnenkant moet worden opgeknapt en gemoderniseerd. Aan de karakteristieke buitenkant verandert niks. Vinckemöller verwacht het eetcafé in oktober dit jaar weer te openen.

Uit: DvhN d.d. 28-6-2021

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW