zomer

Groenste Buurt

watertoren 2Op 27 juni organiseerde BouwRegieNetwerk, in samenwerking met o.a. de gemeente, Procap en BuildinG, een bijeenkomst voor opdrachtgevers in de bouw in de omgebouwde watertoren, de Bovenkamer, aan de rand van ons mooie plantsoen. Het onderwerp was “naar een aardgasvrij Nederland”. Veel vertegenwoordigers van gemeenten uit het noorden en zelfs van Zaanstad en Amsterdam waren aanwezig. Wouter van Bolhuis (gemeente), Rolf Koops (BuildinG) en Johan Duut (Procap) verzorgden een presentatie. Marc Jager van Royal Haskoning zette de technische mogelijkheden van aardgasvrij wonen op een rij en mensen uit Loppersum vertelden hoe zij al een aardig eind op streek zijn met hun plannen en uitvoering daarvan.

Een paar conclusies: test verschillende mogelijkheden eerst uit om van aardgas naar bijv. groen gas over te schakelen. Maak niet gelijk een alomvattend Masterplan, maar begin klein en leer en stel bij waar dit nodig is. Betrek de burgers: luister naar ze en ontzorg ze, zorg ook voor financiële mogelijkheden. Geef als gemeente het goede voorbeeld en begin met aanpak eigen gebouwen.

Zoals jullie weten is de Groenste Buurt al klein begonnen: we stimuleren het nemen van isolerende maatregelen, installeren van warmtepompen en er is al een aardgasvrije woning. De “praktijk” van deze meet-up bestond uit een bezoek aan twee Groenste Buurtbewoners die al een poos met de energietransitie bezig zijn. Vier groepjes van een man of 10 - ook vrouwen gelukkig - bezochten het huis van Rein Rosing, met zonnepanelen, vloerverwarming, hybride warmtepomp, isolerend behang en een groen dak. Het tweede huis was dat van mij, gasloos, verwarmd met behulp van infraroodpanelen. Warm water komt via een “instant heater” en 1/3 van benodigde stroom komt van eigen dak. Op de muren beneden zit energiebesparende muurverf.

Het betrekken van de burgers gebeurt al: samen met de gemeente wordt door Groenste Buurtleden gewerkt aan een wijk energieplan. Hierover vertelt Harry van Ommen meer in dit katern.

Het was een leerzame bijeenkomst, die voor velen nog een inspirerend vervolg had op het Zernikecomplex: Diederik Samsom hield in het kader van het TransFuture Festival een zeer boeiend betoog dat iedereen nog eens met de neus op de feiten drukte.

Suze van Leeuwen

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW