zomer

Groenste Buurt

“Als je het gezamenlijk doet, krijgt het een sneeuwbal effect. Dan blijft de energietransitie in Groningen niet stilliggen.”

Piet van Olst doet ook mee foto

 Groningen krijgt een groot zonnepark van 7.777 zonnepanelen. Dit wordt Nederland’s grootste zonnepark in handen van burgers en lokale bedrijven. Samen met de Gemeente Groningen en ENGIE ontwikkelt lokale energiecoöperatie Grunneger Power het zonnepark. Het is een kans voor bewoners of ondernemers, die geen eigen of geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen om toch zelf zonne-energie op te wekken. Deelname is niet gebonden aan een woonplaats, maar staat open voor iedereen die lokale, groene energie belangrijk vindt en zelf wil opwekken. Buurtbewoner Piet van Olst doet mee met vier zonnepanelen.

 “In januari organiseerde de Groenste Buurt een informatieavond over energie in de Bres. Daar werd ook verteld over het Zonnepark Vierverlaten. Samen met mijn gezin woon ik in een woning waarvan het dak op het noorden georiënteerd is. Dat is dus niet geschikt voor zonnepanelen. We denken al langer na hoe we toch iets kunnen doen om zelf energie op te wekken. En toen deed het zonnepark zich voor.

Wij willen graag investeren in een groenere samenleving. Door mee te doen met het zonnepark kunnen wij onze bijdrage leveren. Zo’n heel project moet natuurlijk ook een succes worden. Voor de hele energietransitie in Nederland zijn dit soort initiatieven heel belangrijk. Natuurlijk is het goed om ook individueel met energie aan de slag te gaan. Maar als je het gezamenlijk doet, krijgt het een sneeuwbal effect. We doen het samen. Dan blijft Groningen niet stil liggen. Je ziet dan wat de impact is van samen iets oppakken.

Hoewel het niet verplicht is voor deelname aan het zonnepark, heeft Piet zich ook gelijk aangemeld als energieklant van Grunneger Power. “Ik hoorde dat Grunneger Power groen is en goede dingen doet. Daarom ben ik ook gelijk overgestapt van energieleverancier. Dat ging makkelijk in de energiewinkel in de Oude Boteringestraat 68. Er was uitgezocht wanneer mijn oude contract afliep en vanaf dat moment is mijn nieuwe contract ingaan. Sinds deze week krijg ik groene energie.”

Wil je net als Piet meedoen aan Zonnepark Vierverlaten? Schrijf je in op: www.grunnegerpower.nl/zonnepark

Anne Huizinga (namens Grunneger Power)

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW