zomer

Groenste Buurt

 Kerklaan en bloemen foto 1 600 x 450 

De aanleiding…. 

Er zijn mooie voorbeelden van twee ingerichte boomspiegels op Kerklaan 34 en naast het broodjeshuis. De andere boomspiegels zijn saai, zou het mogelijk zijn om de andere boomspiegels ook zo in te richten?

De initiator, de ondernemers, buurtbewoners en de gemeente
Tonny en Tineke van nr. 14 zijn de initiators… Samen met Olivier van nr. 63, wordt er een plannetje opgezet. De ondernemers zoals de COOP, CopyRight! en Faya worden gevraagd mee te doen en zeggen toe. Ook wordt er een tiental Kerklaan-bewoners gevonden die een boomspiegel best willen ‘adopteren’. Laurens Stiekema - de groenste gemeenteambtenaar van Groningen - zegt ook zijn medewerking toe.

Bakken, bloemen aarde en houtsnippers
Gedurende de maanden maart en april zijn Tonny &Tineke en Olivier en de enthousiaste medebewoners bezig met het inrichten van de boomspiegels. Het eerste wat opgepakt wordt is dat Olivier en Tonny starten met tellen van het aantal bakken. Welke hoeveelheid aarde op basis van de totaal aantal inhoud van de bakken zijn er nodig? Welke boomspiegels zijn geschikt? Tonny regelt de zwarte bakken. Olivier heeft bij toeval de beschikking over een grote bus en daarmee kan in 1x veel aarde worden gehaald bij het tuincentrum. Houtsnippers liggen her en der verspreid in en rond de stad en worden door zowel Olivier als Tonny graag gebruikt om die boomspiegels die het nodig hebben te bestrooien. Planten worden geregeld via Lopend Vuurtje, een voordeelactie bij een tuincentrum of winkel en uiteindelijk voor weinig op de kop getikt. Stap voor stap, boomspiegel voor boomspiegel, wordt ingericht; bakken bevestigen, aarde erin, aanplanten en daar waar nodig houtsnippers strooien. De reacties in de buurt zijn positief. De straat fleurt er door op.

Het resultaat en hoe nu verder…
Een co-creatie van bewoners, ondernemers en de gemeente, Tonny en zijn vrouw als inspirators. Als afsluiting hebben Tonny en Olivier begin april een afspraak met Laurens. Iedereen is tevreden over de bereikte resultaten. Na deze constatering maken Olivier en Tonny een rondje langs alle deuren in de Kerklaan om persoonlijk een brief te overhandigen aan de bewoners, die een boomspiegel geadopteerd hebben. Nu, een maand later, staan de bakken en beplanting er mooi bij, geen vandalisme en er is genoeg variatie…

Het kan… samen je buurtgenoten net dat beetje meer kleur geven aan je straat. Heb je vragen of opmerkingen, tips of een idee? Schroom niet en spreek ons aan.

Olivier de Greef (met gekleurde groet)

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW