zomer

Groenste Buurt

Kort na Pasen was het dan eindelijk zover; ons woonblok is ‘groen’ gegaan. Sinds de derde week van april liggen op het gehele dak van onze zes aaneengeschakelde eengezinshuizen aan de Parallelweg 60 zonnepanelen en is het tevens geheel beplant met duizenden vetplantjes (sedum).  Deze combinatie van vegetatiedakbedekking samen met zonne-energie komt nog maar vrij weinig voor.  Het is blijkbaar bijzonder want OOG-tv heeft er intussen al een item aan gewijd (uitgezonden op 3 mei) als voorbeeld van een geslaagd particulier buurtinitiatief om de stad meer groen te maken. En inderdaad, we zijn er best trots op dat we dit voor elkaar gekregen hebben. Een bijzonder groenproject foto 3

Al in het voorjaar van 2016 hadden we besloten de handen ineen te slaan om groen te gaan. Aanvankelijk was de inzet om alleen zonnepanelen te plaatsen. Het delen van een gezamenlijk zonnepanelenpark was een optie, maar dit bleek te ingewikkeld: het zou ons teveel aan elkaar binden en vereiste allerlei juridische afspraken. Qua energieopwekking verkozen we daarom aparte wooneenheden te blijven. Maar dit liet onverlet dat we de plaatsing gezamenlijk wilden regelen. Na veel  overleg  - zes huishoudens op een lijn krijgen kost de nodige tijd - waren we na een half jaar bijna rond met een zonnepanelenleverancier toen tijdens een van onze bijeenkomsten het idee geopperd werd om ook het dak groen te maken. Een informatieavond met Henk Veenstra, die van het vergroenen van daken zijn missie en broodwinning heeft gemaakt, deed ons besluiten ook dit plan uit te voeren.  De voordelen waren immers  groot: een vegetatiedak is niet alleen milieuvriendelijk en energiebesparend, het verlengt de levensduur van het dak aanzienlijk en daarbij verkoelt een sedumdak ook nog eens het huis in de zomer en isoleert het in de winter. En ook niet onbelangrijk: de kosten van sedumdakbedekking bleken verrassend laag door een riante gemeentelijke subsidie (30 euro per m2!). De enige vereiste aanpassing om sedum te combineren met zonnepanelen was dat de zonnepaneelframes verhoogd moesten worden om begroeiing eronder mogelijk te maken. Toen het zonnepanelenbedrijf waarmee we in zee wilden, deze constructie niet zag zitten, zijn we overgestapt op de zonnepanelenleverancier waar Veenstra al mee samenwerkte: Energietrefpunt uit Hoogeveen.

Een bijzonder groenproject foto 1

Dit bleek een schot in de roos. Robin Wehrens dacht volledig met ons mee. Zijn offerte inclusief verhoogde frames was nota bene ook nog eens lager dan die van de eerste zonnepanelenonderneming. Binnen de kortste tijd was de deal gesloten en er kon snel begonnen worden. Op 18 april ging de megaklus van start. Nadat het grint was afgevoerd van het dak, werden de panelenframes geplaatst, waarna met een hoogwerker 18.000 kilo substraat over het dak werd uitgestort. Dit is het materiaal waarin het sedum wordt gepoot en dat tevens fungeert als verzwaring  om de aan elkaar geklonken panelenframes op hun plek te houden. Terwijl de bijna 4.000 vetplantjes (10 verschillende soorten) een voor een werden uitgezet, werden vervolgens de panelen gemonteerd en aangesloten.  De samenwerking tussen Veenstra en Wehrens verliep vlekkeloos. Binnen een week was alles naar volle tevredenheid afgerond.

Een bijzonder groenproject foto 2

De panelen hebben intussen de eerste energie opgeleverd. Waar hier het resultaat al direct meetbaar is, duurt het nog wel twee jaar voordat het dak geheel begroeid is. Maar het vooruitzicht van een mooie groene daklaag is het wachten waard. Toch doet zich nu al een klein niet ingecalculeerd probleempje voor. Eén type grasplantje blijkt erg gewild bij vogels die nu aan het nestelen zijn; zij worden uit het substraat getrokken. Maar geen nood: na afloop van het broedseizoen worden er nieuwe graspollen geplant. Tegen het volgend broedseizoen moeten die voldoende geworteld zijn.

 

Op You Tube is een fimpje (met Groenste Buurt-teamlid Carla Veldhuis als presentatrice) hierover te zien.

Hans Meijer

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW