lente

Groenste Buurt

hybride warmtepomp

Lokale energiecoöperatie Grunneger Power werkt aan een project, waarbij de komende tijd vijftig hybride warmtepompen worden geplaatst in de gemeente Groningen. Een belangrijke onderdeel van project ‘050-Hybride’ is een onderzoek naar de werking van de hybride warmtepomp, Grunneger Power test nieuwe ‘warmtepompen’, die veel gas kunnen besparen. Er wordt gekeken naar de gasbesparingspotentie van de systemen in de praktijk, de factoren die daar invloed op hebben en de gebruikerservaringen van deelnemers. 

De systemen worden geplaatst bij energieklanten van Grunneger Power en in sociale huurwoningen. “In een tijd dat men op zoek is naar effectieve manieren om het gasverbruik terug te dringen, zeker hier in Groningen, zijn dit type projecten essentieel. Vijftig Groningse huishoudens gaan vanaf dit jaar aanzienlijk minder gas verbruiken. Uit het project zal blijken of deze techniek een grote rol gaat spelen in de energietransitie’’, zegt projectleider Daan Terlingen van Grunneger Power. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de buitenlucht door elektriciteit te gebruiken. De pomp werkt als een omgekeerde airconditioner. De warmte wordt gebruikt om verwarmingswater te verwarmen voordat het water de ketel in gaat. De ketel heeft dan minder gas nodig voor de verwarming van de woning. De toevoeging ‘hybride’ houdt in dat de warmtepomp samenwerkt met de hr-ketel. Omdat warmtepompen werken met een constante (lage temperatuur) verwarming in de woning, is het altijd behaaglijk warm in huis zonder veel gas te verbruiken. De systemen kunnen tot 70% gas besparen als er in een woning sprake is van goede isolatie en vloerverwarming. Bij een minder ideale situatie is 30% gasbesparing haalbaar. Over de gehele looptijd kan het project tot een half miljoen kuub gas besparen, wat neerkomt op een CO2-besparing van bijna 900 ton.

Voorganger van het project is ‘050-Zon’, waarbij vijftig zonneboilers werden getest. Volgens Terlingen waren de zonneboilers prijstechnisch minder interessant dan gehoopt. “Ze bleken vooral interessant voor grotere gezinnen, bijvoorbeeld met pubers die lang douchen. Maar het blijft natuurlijk nog steeds heel legitiem om er een aan te schaffen omwille de gasbesparing’’.

050-Hybride wordt gefinancierd door de Gemeente Groningen, GasTerra en Shell. De gebruikte systemen worden geleverd door Vaillant en Intergas/ Daikin. Vervolgens doet Huisman Warmtetechniek B.V. de installatie.

Grunneger Power is de lokale, burger- energiecoöperatie voor de stad Groningen en Haren. Inmiddels ondersteunt zij al bijna vijf jaar huishoudens - zowel particulier als sociale huur -, VVE’s, buurten, MKB-ers bij het besparen en opwekken van duurzame energie. De coöperatie levert groene energie via haar eigen energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam. Daarmee ontvangt Grunneger Power financiële middelen om te herinvesteren in collectieve opwek-capaciteit. Leden van Grunneger Power zijn mede-eigenaar van de projecten. Zo helpt de coöperatie de energietransitie te versnellen en bouwt zij mee aan een gezamenlijke, lokale en duurzame economie.

Bron: GIC d.d. 28-3-17

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt