zomer

Groenste Buurt

Wie wel eens door de Kerklaan loopt, fietst of rijdt kan het bijna niet ontgaan zijn: de boomspiegel met de zwarte speciekuipen gevuld met prachtige planten en bloemen. Buurtbewoonster Lida vertelt dat ze op het idee kwam om de bakken te plaatsen in de periode dat er geregeld fietsen tegen de boom geparkeerd werden. Dat vond ze niet zo’n prettig uitzicht. In afstemming met mensen van de gemeente die verantwoordelijk waren voor het onderhoud van de boomspiegels plaatste ze de zwarte kuipen. De grond in de boomspiegel zelf was namelijk niet geschikt om iets in te planten, want veel te hard en moeilijk te bewerken.

Groene initiatieven foto aangepast

De kuipen vulde ze onderin met wat stenen (wel eerst gaatjes in de onderkant van de bak maken zodat het overtollige water weg kan lopen), daarop deed ze tuinaarde en in die tuinaarde plantte ze aan de straatkant wat stevigere planten en aan de stoepkant bloembollen en viooltjes. Tussen de bakken strooide ze wat houtsnippers zodat de boomspiegel mooi en schoon blijft. Het is eigenlijk een hele simpele oplossing om je eigen uitzicht mooier te maken én de straat te vergroenen, vertelt Lida, en het kost weinig geld en tijd om de bakken te plaatsen en te onderhouden. De bakken kun je in allerlei vormen en afmetingen kopen, dus je kan ook als je een smaller stukje stoep of een kleinere boomspiegel tot je beschikking hebt al gauw op deze manier een mooi stukje groen in jouw straat creëren.

De reacties van buurtbewoners en voorbijgangers op Lida’s initiatief zijn positief; geregeld krijgt ze er opmerkingen over en blijven er mensen staan om te kijken of een foto ervan te maken. Als het aan Lida ligt mag er nog veel meer groen komen in de Kerklaan en de rest van de buurt. Een aantal bewoners van de Kerklaan is actief plannen daarvoor aan het maken en heeft contact met de gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Zoals je ziet kun je dus zelf makkelijk en goedkoop bijdragen aan meer groen en bloeiende planten in je straat. Wordt vervolgd hopelijk! Op naar een nog mooiere en groenere buurt.

Nynke van den Bergh

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW