zomer

Groenste Buurt

GB Energiemarkt Noorderplantsoenbuurt 19 1 foto beachflag  De Groningse Noorderplantsoenbuurt bruist van de groene en duurzame initiatieven. Wat wordt er georganiseerd en hoe kun je daar als bewoner gebruik van maken? Op 19 januari kreeg de buurt in een gezellig vol café De Bres alles te horen over lopende projecten en de mogelijkheden voor isolatieglas, zonne-energie en groene daken. Omdat de markt al om vijf uur begon, trakteerde de gemeente Groningen op soep met een broodje.

 

Buurkracht Noorderplantsoenbuurt

Carla Veldhuis van het buurtteam presenteerde de bijeenkomst en was een van de samenstellers van het programma. “We wilden dat de presentaties zo goed mogelijk aansloten op wat leeft in onze buurt, zodat bewoners er echt iets aan zouden hebben. “De eerste presentatie ging over isolerend glas. “In onze buurt staan veel woningen met glas-in-loodramen en ramen met afwijkende vormen, zoals een ronde bovenkant. Veel mensen denken dat isolatie dan niet mogelijk is. Maar dat is een misverstand. Glas-in-lood kan bijvoorbeeld worden opgedikt.” Wie isolerend glas wilde, kon direct spijkers met koppen slaan. “In de zaal waren lokale ondernemers aanwezig die het glas konden zetten of aanpassen en die de kozijnen achteraf konden (bij)schilderen.”

 

Gemeente belangstellend

De gemeente Groningen volgt Noorderplantsoenbuurt met veel belangstelling. Wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen was speciaal gekomen om te vertellen hoe geweldig de gemeente de initiatieven in de buurt vindt en hoe goed deze aansluiten op het duurzame beleid van Groningen. De gemeente was ook benieuwd hoe de bewoners tegen een aantal duurzame thema’s aankijkt. Hoe zien ze de overgang van gas naar elektriciteit, en denken ze dat er over tien jaar nog auto’s rijden? Met een app konden de bezoekers via hun mobiele telefoon antwoord geven.

 

Goed voorbeeld

Spraakmakend zijn de vier voorbeeldwoningen in Noorderplantsoenbuurt. Carla: “Het Groenste buurtteam, het duurzame team van onze buurtvereniging, wil energiebesparing en duurzaamheid concreet maken. Welke energiebesparende maatregelen zijn het beste of het meest haalbaar bij de woningen in onze buurt? En, wat betekent het nu precies als je energiebesparende maatregelen neemt of zonnepanelen op je dak legt. Bewoners van vier veelvoorkomende woningen willen meewerken. Dit zijn eigenaren van een schipperswoning, een bovenwoning, een jaren dertig herenhuis en een nieuwbouwwoning van tien jaar oud. Buurtbewoners krijgen zo een concreet voorbeeld van wat de mogelijkheden voor hun woning zijn. En goed voorbeeld doet goed volgen.”

 

Isolatie in schipperswoning

De buurt is nu bezig om samen met organisaties als energiecoöperatie Grunneger Power, Groningen Woont Slim, KUUB (duurzaam wonen), SEN en adviesbureau Invent het voorbeeldwoningen-project in te richten en financieel mogelijk te maken. Carla: “Invent vertelde alvast over de resultaten van een woningscan bij de schipperswoning. Deze woningen hebben geen spouwmuur, zodat gevelisolatie alleen mogelijk is met een voorzetwand. Maar daardoor worden de toch al kleine huizen, nog kleiner. Daar moet je als bewoner rekening mee houden. Dit soort informatie is nuttig en belangrijk.”

 

Collectieve zonneprojecten

De specialist in zonneboilers, zonnepanelen, infraroodpanelen en warmtepompen die als laatste op het programma stond, moest helaas afzeggen vanwege ziekte. Daarvoor in de plaats vertelde Grunneger Power over het zonnepark Vierverlaten bij Hoogkerk. Carla: “Buurtbewoners die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen leggen, kunnen in het zonnepark deelnemen. We zijn overigens ook zelf nog steeds bezig om in de Noorderplantsoenbuurt een geschikt dak te vinden voor een collectief zonneproject.” Tussen de sprekers door vroeg Carla zelf telkens kort aandacht voor groenprojecten in de buurt, zoals groene gevels en groene daken.

 DSC 9154 600 x 399

Informeel

Carla kijkt tevreden terug op de energiemarkt. “Het was heel informeel. Bij binnenkomst hadden we voor iedereen een sticker gemaakt met de naam en de reden waarom hij of zij was gekomen. Daardoor konden mensen elkaar makkelijk vinden en aanspreken. Tijdens de soep- en broodjespauze en achteraf waren de sprekers en vertegenwoordigers van organisaties aanspreekbaar en te herkennen aan een stok met een blaadje met hun naam en organisatie.”

 DSC 9148 600 x 399

Direct resultaat

De markt leverde al direct een leuk en onverwacht resultaat op. “Ik werd achteraf gebeld door café De Bres. De specialist in isolatieglas had gezien dat het café nog enkel glas had en dat kon natuurlijk niet. De eigenaar gaat nu uitzoeken hoeveel het kost om isolerend glas te laten zetten en wil een crowdfundingactie organiseren om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen. Met een filmavond misschien? Of met een kaart voor tien Amsterdammertjes? We gaan het zien.”

Verslag: Buurkracht

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW