zomer

Groenste Buurt

rug                     Samenvatting resultaten eerste fase

De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de opvattingen over het energiegebruik in het eigen huishouden en de buurt. We willen onder andere nagaan of lokale energie-initiatieven invloed kunnen hebben op het energiegedrag van buurtbewoners en hun opvattingen over energiegebruik. Om beter te kunnen begrijpen of en waarom energiegedrag en opvattingen daarover veranderen, vragen we buurtbewoners om op drie momenten, verspreid over twee jaar, een vragenlijst in te vullen. Hieronder de belangrijkste resultaten van de eerste vragenlijst.

Resultaten
De lijst is ingevuld door 196 bewoners (bij 426 verspreide lijsten). Ongeveer de helft van de bewoners die de vragenlijst heeft ingevuld is vrouw. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 53 jaar. Van de ondervraagden is 25 procent huurder, de rest heeft een koophuis.
Buurtbewoners vinden het in het algemeen belangrijk om duurzaam om te gaan met energie en denken dat dit ook geldt voor andere mensen in hun buurt. Wel denken buurtbewoners dat zij zelf meer waarde aan duurzaamheid hechten dan hun buren. Ook denken ze vaker dat andere buurtbewoners om financiële redenen duurzaam gedrag vertonen, terwijl ze zelf zeggen mee te doen uit milieuoverwegingen.

Vervolgens hebben we gekeken naar twee lokale initiatieven in de buurt: Noorderplantsoenbuurt Energieneutraal in 2024 en (als onderdeel hiervan) Buurkracht. 80 procent van de bewoners is op de hoogte van het project Noorderplantsoen Energieneutraal en 61 procent van Buurkracht.

Van de ondervraagden wil 12 procent niet deelnemen aan het initiatief Noorderplantsoenbuurt Energieneutraal, 43 procent misschien en 31 procent wel (de rest geeft aan dit niet te weten of al deel te nemen). Ongeveer de helft van de ondervraagden geeft aan deel te nemen aan Buurkracht. Gemiddeld denken bewoners dat 40 procent van de buurt deel zal willen nemen aan dergelijke initiatieven. De belangrijkste reden om mee te doen is bijdragen aan een beter milieu, onafhankelijkheid van grote energiebedrijven, geld besparen en in mindere mate het plezier om met buurtgenoten activiteiten te ondernemen en de buren beter te leren kennen.

Conclusie
Deze uitkomsten lijken te duiden op enthousiasme in de buurt t.a.v. energiebesparende maatregelen, al dan niet via een buurtinitiatief. Het is natuurlijk de vraag in hoeverre de bewoners, die deze vragenlijst hebben ingevuld, een goed beeld geven van de gehele buurt; we moeten er altijd rekening mee houden dat mensen die geen interesse hebben in het milieu en/of buurtinitiatieven wellicht ook minder bereid zijn de vragenlijsten in te vullen.

Binnenkort komt de derde en laatste vragenlijst eraan! We hopen dat u nog een keer deel wilt nemen. Alvast heel hartelijk bedankt! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de onderzoekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Daniel Sloot en Fleur Goedkoop

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt