zomer

Groenste Buurt

Het Groenste Buurt-team is druk bezig met het maken en uitvoeren van plannen om onze buurt in 2024 energieneutraal te krijgen. Maar dat betekent niet, dat de overige buurtbewoners op dit gebied stil zitten. Neem Suze van Leeuwen uit de Kalverstraat.

infraroodpaneel

Zelf heeft ze geen hond. Maar als je bij haar aanbelt, is de kans groot, dat aan de andere kant van de deur geblaf klinkt. Zo ook vandaag. Het blijkt Yona, een zgn. kaninchen teckel van een kennis, die het bezoek hevig kwispelend begroet. Nadat het drukke beestje is weggestuurd, vertelt Suze hoe ze wil overgaan naar een gasvrij huis (bouwjaar 1993, oppervlakte 107 m2).

Daartoe heeft ze t.b.v. de verwarming aan de plafonds van de vertrekken op de begane grond en de verdiepingen in totaal 9 infraroodpanelen van 2 verschillende afmetingen en stroomverbruik laten monteren. Bediening van een deel ervan gebeurt via een (noodgedwongen nieuw aangeschafte) smartphone. Voordien had Suze, o.a. penningmeester van de buurtvereniging en van de net opgerichte Groenste Buurt-coöperatie, zelf al energiebesparende verf van het merk ThermoShield op de muren van de woonkamer aangebracht. Deze verf claimt de stookkosten met 10% te reduceren. Warm water voor het douchen wordt nu geleverd door een zgn. doorstroomverwarmer (Clage), die is afgesteld op 42 graden. Het verbazingwekkend kleine apparaatje werkt op krachtstroom, wat een aanpassing van de meterkast vergde. Koken gaat al langer elektrisch.

 

Zeven nieuwe en vier oude zonnepanelen moeten zorgen voor de benodigde stroom. De zeven nieuwe met een vermogen van elk 330 Wattpiek namen op het platte dak de plek in van de oude (elk 120 Wp), die nu een plaatsje hebben gevonden aan het terrashek op de eerste verdieping. In theorie is een opbrengst van 0,85 x (2.310 + 480) = ca. 2.370 KwH haalbaar. Een bijzonderheid van de nieuwe panelen is, dat ze aangesloten zijn op een Solaredge omvormer en voorzien zijn van zgn. power optimizers, die ervoor zorgen, dat elk paneel optimaal functioneert. Ze voorkomen, dat alle panelen minder stroom opwekken, als er eentje bijvoorbeeld tijdelijk in de schaduw staat. Om à la minute op haar smartphone en laptop te kunnen zien hoeveel stoom er op dat moment wordt verbruikt en hoeveel de panelen opwekken, heeft Suze haar slimme meter uitgebreid met een Enelogic -P1 apparaatje (https://enelogic.com/) en kan ze de app van Solaredge raadplegen voor de opgewekte zonne-energie ( per uur, dag week, maand…).

 

Hoewel ik kon ervaren, dat het grote infrarood paneel in de woonkamer een zeer aanzienlijke warmte verspreidde, heeft Suze tijdens koude avonden wel eens gespeeld met de gedachte om de gasgestookte CV-ketel te activeren. Volgend jaar valt het besluit of de installatie blijft gehandhaafd. En nu maar hopen op een niet al te strenge winter! Het elektriciteitverbruik is wel even slikken : in 1 maand bijna net zo veel als voorheen in een jaar. De zonnepanelen en twee stukjes windmolen zijn niet toereikend : tijd om via een Postcoderoosproject of op de geplande zonneweide op Vierverlaten bij Hoogkerk zonnepanelen bij te kopen.

 

meterkast     van l. naar r. omvormer CV ketel doorstroomverwarmer      zonnepanelen

 

Meer weten, zelf zien/voelen? Suze van Leeuwen, Kalverstraat 24, 050-5733551, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt