lente

Groenste Buurt

Tot voor kort was het plaatsje van 3x3 meter achter mijn huis aan de Selwerderstraat volledig betegeld. In het verlangen naar meer tuin en meer groen én vanwege een positieve bijdrage aan leefklimaat en milieu (onder meer het verlagen van de druk op het riool, minder opwarming van de stad, CO2-absorptie en isolerende werking) had ik al een groen dak laten aanleggen op het platte dak van de aanbouw van mijn huis. En ook de voorzijde van mijn huis was door de aanleg van een geveltuintje al van extra groen voorzien. Maar wat ik nog met dat betegelde plaatsje kon doen wist ik eigenlijk niet zo goed. Dus naast een bruidssluier over de schutting en een kamperfoelie in een hoek stonden er wat planten in potten, twee stoeltjes en vooral ook veel troep. 

 Tegels eruit foto 1   voor            Tuin erin foto 2  na

Toen ik hoorde dat mijn overbuurvrouw Carla Veldhuis nog op zoek was naar een tuin voor de tweede editie van het OOG TV-programma Tegels Eruit, Tuin Erin, heb ik gevraagd of ze het niet een leuke uitdaging zouden vinden om van mijn grijze betegelde plaatsje een groen mini-tuintje te maken. Die vraag werd positief beantwoord en zo kwam het dat op 1 juni om half negen ’s ochtends presentatrice Carla Veldhuis en ontwerpster Rixt Langeveld (www.dekorenbloemtuinen.nl) samen met de filmploeg van OOG TV voor de deur stonden. Ik werd naar mijn werk gestuurd, zij gingen aan de slag.

In de dagen daarvóór was Rixt naar aanleiding van een kort bezoekje en gesprekje over wat ik mooi zou vinden, aan de slag gegaan met een ontwerp en waren door Carla en Rein Rosing al zo goed als alle tegels uit mijn tuintje gehaald. Maar het exacte plan of ontwerp werd vakkundig geheim gehouden….. Best spannend natuurlijk, om het helemaal uit handen te geven. Dus met gezonde spanning en vol verwachting fietste ik na mijn werkdag naar huis om het resultaat te bekijken. In de straat werd ik al opgewacht door dezelfde ploeg als ’s ochtends en een heleboel buren die de hele dag alle activiteit rondom mijn huis gezien hadden. Een aantal van hen had zelfs volop meegeholpen om alles op tijd af te krijgen, super!

En het resultaat is echt geweldig. Werkelijk álle tegels zijn eruit en vervangen door een laag grint. Dat ziet er prachtig uit én daardoor verdwijnt het regenwater direct en gelijkmatig de grond in. Ook is er een border gemaakt met zowel bloeiende als groen blijvende planten, er staat een regenton en er blijft daarnaast genoeg ruimte over om lekker buiten te zitten. Moeilijk om precies in woorden te vatten hoe het er uitziet, dus bekijk vooral het YouTube filmpje om het proces en het resultaat te zien! Deze zomer heb ik in ieder geval volop genoten van mijn nieuwe tuintje en de bijen, hommels en vlinders ook. En pas geleden is de filmploeg opnieuw langs geweest om te filmen hoe het er drie maanden later uitziet, dus houd ook de komende tijd het programma Tegels Eruit, Tuin Erin op OOG TV in de gaten om te zien hoe de zonnebloemen en Verbena de lucht in geschoten zijn.

Nynke van den Bergh

N.B.: Tegels Eruit, Tuin Erin is een programma in het kader van Operatie Steenbreek (voor meer informatie zie https://www.facebook.com/OperatieSteenbreekGroningen/ en http://www.operatiesteenbreek.nl/). Groene tuinen zijn beter voor de stadsnatuur, het regenwater kan de grond in trekken (belangrijk in deze tijd van extreme regenval en overstromingen daardoor!) en de opwarming van de stad wordt tegengegaan. Lees ook het artikel d.d. 3 juni 2016 in het DvhN hierover met als kop: Het_stopt_met_zachtjes_regenen.jpg. Ook hier geldt: Alle beetjes helpen, dus ook kleine tuintjes!

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt