zomer

Groenste Buurt

In het laatste nummer van Buurtkrant Noorderplantsoen werden we al kort geïntroduceerd: het ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken, dat het Groenste Buurt-team ondersteunt in het bepalen van de strategie en het bereiken van verschillende groepen bewoners. Op het moment van schrijven (10 mei) hebben we drie dagen doorgebracht in de Noorderplantsoenbuurt. Daarbij zijn we onpartijdig de straat op gegaan om te kijken welke situaties zich voordoen en welke perspectieven er leven. Talloze gesprekken in straatjes en pleintjes en geplande afspraken bij bewoners thuis verder hebben we een goede indruk gekregen en nieuwe aanknopingspunten voor de Groenste Buurt gevonden. Hierbij hebben we onder andere gesproken met verschillende typen buurtbewoners over de wensen en behoeften op het gebied van duurzaamheid en energie, maar ook de ideale leefomgeving en woning. 

Afd. Buitengewone Zaken foto

 

Het interessante is dat een gesprek met een student op straat je kan leiden naar de huisbaas, die veel weet van regelgeving en je vervolgens verwijst naar een zonnepaneel technoloog, die weer ooit gesproken heeft met een ondernemer in de Kerklaan, die op zijn beurt twee jaar geleden zonnepanelen heeft aangeschaft. Zo kom je erachter dat de Noorderplantsoenbuurt een hechte gemeenschap is met enorm veel kennis en kunde op verschillende vlakken. Maar ook dat iedereen wel bereid is - op zijn of haar manier - aan een betere en duurzame leefomgeving te werken, en dat het niet vanzelfsprekend is dat dat puur door middel van de huidig ingezette trajecten moet verlopen. 

We hopen het Groenste Buurt-team en de Noorderplantsoenbuurt met onze nieuwe inzichten goed op weg te gaan helpen naar een energieneutrale woonwijk. Daarbij zijn we ervan overtuigd, dat de motivatie, wens en behoefte in de buurt reeds aanwezig zijn en dat die de komende jaren op verschillende manieren vervuld gaan worden.

 

Jeffrey Braun (op de foto rechts) en Jop Japenga

 

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt