zomer

Groenste Buurt

Deze update is verzonden naar bewoners van de Noorderplantsoenbuurt en andere geïnteresseerden, die hebben aangegeven belangstelling te hebben voor o.a. zonnepanelen en groene daken. Mocht je toezending van deze informatie op prijs stellen, geef dat dan even door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan zetten we je naam ook op de verzendlijst.

Noorderplantsoenbuurt energieneutraal in 2024?
Grunneger Power wil graag met buurtverenigingen nagaan of er voldoende buurtbewoners zijn die mee willen doen om een energieneutrale buurt over tien jaar mogelijk te maken. En dat bij gelijkblijvende woonlasten. Dat past natuurlijk prima in het straatje van de Groenste Buurt. Binnenkort is het eerste verkennende gesprek met de buurtvereniging. Spreekt dit je aan, laat het weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 BTW en zonnepanelen

In het DvhN stond onlangs een artikel over kopers van zonnepanelen, die een btw-naheffingsaanslag hadden ontvangen (zie bijlage). Ze hadden de btw over de investering in de panelen teruggevraagd. Maar kennelijk nagelaten de fiscus te vragen hen van administratieve verplichtingen te ontheffen.

Heb je onlangs btw teruggevraagd, maar nog geen ‘ontheffing van het indienen van aangiften omzetbelasting’ aangevraagd? Doe dat dan z.s.m. alsnog.

Slimme meter of draaischijfmeter?
Teruggeleverde energie verrekenen met afgenomen energie noemen we salderen. De huidige salderingsregeling geldt voor kleinverbruikers. Dit kan na 2017 volgens minister Kamp van Economische Zaken wel eens gaan veranderen. Deze uitspraak tijdens het Wetgevingsoverleg Energie heeft nogal wat stof doen opwaaien, niet alleen bij de commissies Energie van alle politieke partijen. Maar wat wordt er nu eigenlijk gezegd?

Lees het hele artikel op https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/invloed-mogelijke-wijziging-salderingsregeling-op-keuze-meter/

Wandeling langs groene daken en zonnepanelen
Donderdagavond 24 april kon je al wandelend door de buurt eindelijk eens van dichtbij zien hoe een groen dak, zonnepanelen en een omvormer er uit zien. Een tiental buurtbewoners liep mee. De eerste stop was bij Wiard Jongsma aan de Moesstraat. Hij liet ons de forse zonnecollector op het dak zien en het vat (de boiler), die het verwarmde water opvangt. Daarna naar de voormalige school aan de Zwarteweg. Hier wekken zonnepanelen bijna genoeg stroom op om de electrische auto van de bewoners erop te laten rijden. Zonnepanelen liggen op het dak, waar ook wordt geëxperimenteerd met groentetuintjes en met opvang en hergebruik van regenwater. Onnodig te zeggen, dat er ook groene daken zijn. De laatste stop was bij ecoloog Jan Doevendans aan de Verlengde Grachtstraat. Je kunt Jan gerust betitelen als groene daken-specialist. Op zijn woning liggen dan ook zulke daken in verschillende uitvoeringen. Het was ruimschoots donker toen de bezoekers afscheid namen van de boeiende spreker.

Statiegeld: niet afschaffen, maar uitbreiden!
Het statiegeldsysteem in Nederland staat onder druk. Er wordt al 15 jaar gepraat over statiegeld op kleine plastic flesjes, maar het komt er niet van. Nu dreigt het statiegeld op grote flessen zelfs te worden afgeschaft... Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Teken daarom ook de petitie 'Een echte held kiest statiegeld' en breng ons dichter bij de 50.000 ondertekeningen! Ga direct naar de petitie www.EchteHeld.nl

Nog een paar nuttige en interessante sites:
www.noorderplantsoen.nl/voorpagina/groenstebuurt voor actueel groen nieuws
www.grunnegerpower.nl), de in de stad gevestigde non-profit energiecoöperatie en leverancier van gas en groene stroom
www.zonatlas.nl/groningen om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen
http://gemeente.groningen.nl/natuur/subsidie-voor-groene-daken voor een filmpje over (de aanleg van) groene daken en informatie over gemeentelijke subsidie
www.daktuinen.nl voor de aanleg van daktuinen
http://wildebijen050.nl over wilde bijenhotels
www.groningenwoontslim.nl voor slim energie besparen
www.zebulonenergie.nl), de in de buurt gevestigde specialist op het gebied van zonnecollectoren in de bestaande woningbouw
Tot de volgende update!


Hartelijke groet,

het Groenste Buurt-team

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW