zomer

Groenste Buurt

Twee buurtbewoonsters uit de Bergstraat schreven een bijdrage voor de PlantsoenPen in het zomernummer van Buurtkrant Noorderplantsoen. Het gaat over een tamelijk nieuwe ontwikkeling om niet zelf allerlei spullen te kopen, maar ze te lenen, of uit te lenen, als je ze al hebt. Maar denk ook aan je kamer en de diensten, die je kunt leveren. Duurzaam en dus prima passend bij de Groenste Buurt.

Wat hebben een decoupeerzaag, een kattenmand, een auto, een kamer met luchtbed, en een hartige taart met elkaar gemeen? Precies. Waarom zou je ze kopen als je ze ook kunt lenen, of kunt delen.

 Initiatieven samengevat onder de noemer ‘delen is het nieuwe hebben’ schieten als paddenstoelen uit de grond. En steeds meer mensen zien hiervan de schoonheid in. We deden in het afgelopen jaar ervaring op met veel van deze nieuwe initiatieven: het lenen van je spullen aan een buurtgenoot via Peerby; Wehelpen.nl voor het verbinden en vinden van een dienst of hulp; Thuisafgehaald voor een portie extra koken en aanbieden aan potentiële afhalers in de buurt; het delen van je auto met een buurtbewoner via Snappcar, en een kamer verhuren met AirBnB. Het is goed voor je portemonnee, is duurzaam, dicht bij huis, geeft minder afval, en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar.

 Het aantal oproepjes via de app Peerby –iets te leen vragen bij een buurtbewoner- groeit al maanden. We zien verzoekjes voorbij komen voor allerlei gereedschap dat maar heel even nodig is, zoals een decoupeerzaag of een steeksleutel nr. 8, maar ook een fietspomp (er zijn dus mensen die deze niet hebben?) maar ook tentjes, een fonduesets, of de jeugdklassieker ‘Pinkeltje naar het midden der aarde’ (hebben we!).

We maken dankbaar gebruik van de ongekende hoeveelheid spullen die men heeft. Zo leenden we reeds: een hangmat, het Twisterspel, stucadoorspullen en een motorzaag. De zaag werd geleverd compleet met man in zaagpak die in 10 minuten tijd een voorraad hout zaagde waar we de winter mee door zijn gekomen (waarvoor nogmaals dank, als je dit leest!). Dit alles binnen een straal van 3 kilometer, maar meestal nog geen 500 meter.

Op Snappcar –een auto van een particulier leasen voor een dag- bieden we ons bestelwagentje aan. Auto’s staan zo vaak ongebruikt voor de deur. Prompt reageerde er een behulpzame moeder die inzag dat dochterlief die van studentenhok wisselde, toch echt teveel schoenen had om die met een bakfiets te verhuizen. Onze volgende rit betrof weer een student. Een jonkie..nog net zonder rijbewijs aangezien het afrijden de dag ervoor geen succes was. Of ik dan kon chauffeuren en vlakbij een koelkast wilde ophalen. Hij blij, wij blij.

Op thuisafgehaald.nl kan je je zelf bereide maaltijd aanbieden. Of je meldt je aan als eter en zoekt iets lekkers uit, vers bereid en in plaats van de lange lijst aan toevoegingen die menig ‘vers’product uit de supermarkt bevat, zit hier alleen een extra toefje liefde van de kok bij. Zo bakten we al vele Hartige Taarten voor hongerige buurtgenoten. Menigmaal stond er een alleeneter met een afhaalbakje aan de deur, om voor een spotprijsje een portie taart mee te nemen. Andere varianten die we over de vloer kregen waren: jonkvrouw met 5-jarige ridder in vol ornaat, een vrijgezellenfeestje (7 vrouwen van Schier) die de taarten in het Noorderplantsoen gingen opeten, en man met hond (voor allebei één portie). Vaste klanten zijn er ook. Da’s leuk.

Een aanverwant initiatief, dat echt lokaal is, vond onlangs plaats onder de noemer ‘Aan tafel bij je buren’. In dit geval zagen we het meer zitten om als eters deel te nemen en zo kwamen we erachter dat er in de Tuinbouwdwarsstraat, verscholen achter de eerste huizenrij, een prachtig pand staat waar vroeger de nonnen woonden die lesgaven op de school waar nu appartementen in zitten. Daar aten we een heerlijk driegangen menu met buurtgenoten. Nogmaals complimenten voor de kok!

Maaltijden, je auto, een kamer, je anders toch ongebruikte spullen op zolder, je diensten. Deze veelheid aan verschijningsvormen hebben één ding met elkaar gemeen: het zijn lokale initiatieven die verbinding tot stand brengen.

Wijk-initiatieven zijn in, de ruileconomie is helemaal hip; “Delen is het Nieuwe Bezitten”, horen we bij Tegenlicht. Of moeten we zeggen het oude bezitten?

In de decennia na de Tweede Wereldoorlog werd ons land rijk. De schatkist vulde zich door onder meer de lage lonen (wij waren het China aan de Noordzee), de hoge overheidsuitgaven (en het tekort in de schatkist dat we lieten oplopen), het gas in Slochteren, de groei van Philips (wereldleider op het vlak van elektronica), de export van kaas en Heineken, en ga zo maar door. Deze toenemende welvaart leidde er onder meer toe dat de overheid van alles ging betalen, de burger ging omarmen. De burger die voorheen lid was van allerlei gemeenschappen: …de kerk, het buurthuis, de club. De particuliere gemeenschap, het buurtinitiatief, het droogde op. De ‘luxe’ verzorgingsstaat voorzag in alle behoeften, maar ontnam burgers ook de prikkel om dingen zelf te regelen en iets voor een ander te doen.

Van de geschiedenis steken we snel weer over naar de toekomst. We herontdekken de voordelen van ruilen, huren, en iets doen voor elkaar maar zeker ook mét elkaar. De overheid trekt zich terug, dit heeft met uitgaven te maken, maar past ook in het tijdsbeeld. Omdat we onze eigen samenleving willen scheppen, en niet alleen. Al het toegenomen individualisme van de jaren negentig kan niet op tegen het gevoel ergens onderdeel van uit te willen maken.

Want, en dat wist u wellicht nog niet, het leven is een fruitmachine: het geheel is meer dan de som der delen, zeker als u de winstverdubbelaar* inzet!

Aangestoken? Hier nog even een overzichtelijk rijtje:

Peerby.nl: leen spullen van en aan mensen in je buurt.

Snappcar: leen een auto (die anders stilstaat voor de deur) van een buurtgenoot.

Thuisafgehaald.nl: maaltijden delen met je buren.

Lentekriebels: straatveegactie met z’n allen en boomspiegels opfleuren.

Deel lief en leed op de Facebookpagina van De Bergstraat.

Wehelpen.nl: voor vinden en verbinden van een dienst of hulp.

AirBnB: een kamer met (lucht)bed verhuren bij je thuis.

Toogethr: carpoolen/meerijden met een (nog) onbekende uit de wijk

Aantafel: eten bij onbekende buur (via Noorderplantsoen.nl)

 * U raadt het al: vertrouwen in een goede uitkomst.

 

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW