zomer

Groenste Buurt

Op 14 november organiseerde de Groenste Buurt een informatieavond met als voornaamste onderwerp het Wijk Energie Plan voor de Noorderplantsoenbuurt. Wellicht vanwege het grote artikel in het Dagblad van het Noorden over dit eerste plan van de gemeente (zie https://www.noorderplantsoen.nl/groenstebuurt/1146-groenste-buurt-prominent-in-de-krant) verschenen ook belangstellenden van buiten de buurt. Onder de ruim 40 aanwezigen waren dan ook veel nieuwe gezichten.

fotoAnne Venema gaf een presentatie over de genomen stappen om uiteindelijk tot een wijkenergieplan te komen: van klimaatakkoord, regionale energiestrategieën tot de routekaart Groningen CO2-neutraal in 2035. De routekaart werd verder uitgewerkt in het plan Stap voor stap naar aardgasvrije buurten en wijken.

Groenste Buurt-lid Thomas Wielema lichtte in zijn presentatie het ontstaansproces toe en de uiteindelijke rol voor de bewoners van de Noorderplantsoenbuurt. In het Wijk Energie Plan zijn 32 projecten benoemd. De gemeente gaat 8 uitvoeren, de Groenste Buurt heeft 6 projecten tot prioriteit verheven. Dat zijn:

 

  1. Voor elk onderscheiden type woning een menukaart: een gebruiksaanwijzing om te verduurzamen.
  2. Groenste Studentenhuis: wedstrijd tussen studentenhuizen: wie bespaart de meeste energie?
  3. Zon op alle daken: streven om alle geschikte daken vol met zonnepanelen te( laten) leggen.
  4. Kennisdeling: welke maatregelen, welke installateur? Leren van elkaars ervaringen.
  5. Uitbreiden techniekteam: meer warmtescans, voorlichting over warmtepompen, isolatie of zonnepanelen door geschoolde vrijwilligers.
  6. Straatambassadeur per straat of buurtje: iemand de zijn/haar buren kent en ze enthousiast kan meenemen in het verhaal van verduurzaming.

Voor alle Groenste Buurt-projecten kunnen we nog mensen gebruiken. Zin om ook mee te doen? Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Logo ZOAD en GBNa de pauze vertelden Norbert Buiter en Jochem Pennekamp over de pilot ”Zon op alle daken”. Hun presentatie vind je hier. Wil je investeren, je dak beschikbaar stellen of meedoen zonder te investeren, meld je zo spoedig mogelijk aan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kunt Jochem Pennekamp ook bellen: 06-58873402. Zie ook https://www.zonopalledaken.nl/.

Als laatste kwam Harm Nienhuis van Easy-Driving aan het woord. Hij legde het aantrekkelijke concept uit om een elektrische auto te delen. Voor een abonnement van 5 euro per maand, 2,75 euro per uur en vijf cent per kilometer kun je in de omgeving goed vooruit met de Nissan Leaf, die al een poos in de Akkerstraat staat. Ook zijn presentatie is hier te lezen. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor langere afstanden is zelfs een Tesla te huur, te boeken via 06-50290669. Meer informatie op https://easydriving.eu/.

Suze van Leeuwen

sponsor

Groenste Buurt

Logo groenste buurt NW