zomer

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

Bekendmaking nieuwe stadsdichter Groningen via livestream

stadsdichter renee luthOp vrijdagavond 29 januari wordt de nieuwe stadsdichter van Groningen bekendgemaakt via een livestream. Deze wordt uitgezonden vanaf 19.00 uur en is bereikbaar via www.noordwoord.nl/stadsdichtergroningen. Aan het eind van een feestelijk programma wordt de nieuwe stadsdichter gepresenteerd door wethouder Paul de Rook. Ook de huidige stadsdichter Renée Luth en de stadsdichter van Rotterdam Dean Bowen zijn te gast.

In verband met de coronamaatregelen wordt de bekendmaking georganiseerd zonder publiek. Belangstellenden kunnen via een livestream vanaf 19.00 uur een feestelijk programma van ongeveer een uur volgen. In het programma presenteert vertrekkend stadsdichter Renée Luth  (zie foto) haar bundel met stadsgedichten en vertelt stadsdichter van Rotterdam Dean Bowen over zijn ervaringen.

In december 2020 konden kandidaten voor het stadsdichterschap zich aanmelden. Uit acht kandidaten heeft een driehoofdige jury een winnaar gekozen en voorgedragen bij het college van burgemeester en wethouders. Kandidaten moesten onder andere een aantal gedichten inleveren en hun plannen voor het tweejarige stadsdichterschap presenteren.

De stadsdichter brengt poëzie onder de aandacht van de inwoners van Groningen. Hij of zij schrijft over gebeurtenissen in de gemeente Groningen, moet een activiteitenplan maken en treedt op bij belangrijke gebeurtenissen in de gemeente Groningen. De stadsdichter moet natuurlijk wonen in de gemeente Groningen en moet een ervaren dichter zijn. Het stadsdichterschap is voor twee jaar.

Martinitoren kondigt voortaan begin avondklok aan

martinitorenVanaf zaterdagavond 23 januari kondigt de Martinitoren met speciaal klokgelui het begin van de avondklok aan. Dat zal voortaan iedere avond gedaan worden door leden van het Groninger Klokkenluidersgilde. In vroegere eeuwen werd een avondklok geluid als signaal voor de burgers van een stad om zich in hun huizen terug te trekken.

De Martinitoren in de stad Groningen kent nog steeds een Ruimstraatklok: een klok die aangeeft dat de straten leeg moeten zijn. Het Groninger Klokkenluidersgilde zal van 23 januari tot het einde van de aangekondigde avondklokperiode de Ruimstraatklok luiden, iedere dag van 20.30 uur tot 20.40 uur. Er is voor die tijd gekozen om iedereen gelegenheid te geven na het luiden nog op tijd thuis te komen.

“Ik denk dat alle aandacht bijdraagt aan het in ere houden van de traditie”, zegt Jan Roeland, voorzitter van het bestuur van het Groninger Klokkenluidersgilde. “Maar ook dat mensen weten wat de betekenis is. Deze dertiende klok werd in vroeger tijden vaker gebruikt in geval van rampspoed of juist als aankondiging op een avondklok. Bij het Klokkenluidersgilde zijn er zes luidmeesters die deze dertiende klok kunnen luiden. “Van deze zes zijn er vier inzetbaar omdat de andere twee te ver vanaf de Martinitoren wonen. Als zij moeten luiden komen ze niet meer voor 21.00 uur thuis.”

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 3 door Janny Giezen

Het is altijd weer een prachtig gezicht als de Aalscholvers in de bomen zitten bij de Speelvijver. Soms tel ik er wel 15. Je kunt ze ook regelmatig zien vissen. Het is altijd afwachten waar ze weer boven komen. Deze keer zwom de Aalscholver in de weerspiegeling van de Wilg, die nu mooie gelige takken hebben. Schijnt de zo’n erop, dan is het helemaal prachtig.
week 4 21 JG 01 week 3 21 JG 02
In een spleet van een boom zag ik een slakkenhuis. Een vogel kan dan mooi in het huis pikken, omdat de slak klem zit in de spleet van de boom. Ik legde een tak van het pad af en toen zag ik hele kleine paddenstoeltjes, Waaiertjes.
Je loop er anders zo aan voorbij.
week 3 21 JG 03 week 3 21 JG 04

De weekjournaals van Janny Giezen kun je vinden onder 'Natuur en Milieu' onder de kop 'Plantsoen' : https://noorderplantsoen.nl/plantsoen/natuur-a-milieu

Werkzaamheden energienet Oranjebuurt starten begin februari

werk in de wijkBegin februari start de firma Verkley, in opdracht van Enexis Netbeheer, met werkzaamheden aan het energienet – gas en elektriciteit – in de Oranjebuurt. Verkley vervangt de bestaande hoofdleidingen en vernieuwt voor een deel de aansluitingen van huizen en bedrijfspanden. De werkzaamheden betekenen dat er gegraven wordt en dat wegen en voetpaden dan tijdelijk openliggen.
 
Het vervangen van alle kabels en leidingen is een flinke klus. De werkzaamheden duren naar verwachting ongeveer dertig weken. De werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag van 7:30 - 16:30 uur en zomers van 07:00 - 16:00 uur. Een enkele keer wordt buiten deze tijden gewerkt. Lees meer op de website van de Oranjebuurt. De werkzaamheden zijn ook te volgen via een speciale projectpagina op Facebook. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie.

Avondklok van 23 januari 21.00 uur tot 10 februari 4.30 uur

klokDe avondklok geldt voor de periode van zaterdag 23 januari 2021 21.00 uur tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur. We vragen van alle inwoners dat zij tijdens deze periode dagelijks van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijven. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mag je in je eentje je aangelijnde hond uitlaten, en ook voor je werk mag je de straat op. Voor het laatste heb je het formulier ‘eigen verklaring avondklok’ én een werkgeversverklaring nodig. Kijk voor meer uitzonderingen en het downloaden van de verklaring op onze website of de website van de Rijksoverheid.

Grote groep overvalt supermarkt aan Kerklaan

coopDe politie heeft vrijdagavond meerdere mensen aangehouden na een overval op een supermarkt in de Kerklaan.

Het ging om een groep van ongeveer tien jongeren die bij de overval betrokken was. Ze hebben bij de overval grof geweld gebruikt, aldus de politie. Ze drongen de winkel binnen, namen verschillende spullen mee en lieten een chaos achter.

Acht van hen zijn inmiddels aangehouden en naar de rest wordt gezocht. De politie heeft daarbij hulp gekregen van getuigen. De politie is met meerdere eenheden aanwezig.

Er werd direct voor de overval, om 20.30 uur, een harde knal gehoord mogelijk van vuurwerk. Die was in de wijde omgeving te horen.

Inschrijving Sport- en Cultuurhopper lente/zomer geopend

flyer lente zomer 2019Inwoners uit de gemeente Groningen kunnen zich vanaf maandag 18 januari weer inschrijven voor  sport- en cultuuractiviteiten via de Sport- en Cultuurhopper. Het kennismakingsprogramma wordt in opdracht van de gemeente Groningen georganiseerd door Huis voor de Sport Groningen en Vrijdag in samenwerking met sport- en cultuuraanbieders uit de gemeente.

Gevarieerd aanbod

Alle basisschoolleerlingen uit de gemeente Groningen ontvangen, zodra de scholen weer geopend zijn, een flyer met daarop het kennismakingsaanbod van de periode lente/zomer. Voor de overige inwoners worden flyers verspreid in buurthuizen in de gemeente. Er is keuze uit meer dan 450 verschillende cursussen. Van tennis tot djembe, van bootcamp tot theater. Op www.sportcultuurhopper.nl kan iedereen zich tot en met 23 februari inschrijven voor één of meerdere cursussen die vanaf maart van start gaan. Hier staat ook de exacte cursusinformatie vermeld.

Voor alle leeftijden
Tot nu toe was het aanbod van de Sport- en Cultuurhopper voor jeugd van 4-12 jaar.
Echter, vanaf periode lente/zomer 2021 kunnen sport- en cultuuraanbieders ook aanbod plaatsen voor overige leeftijdscategorieën. Aanbieders kunnen hier zelf onderscheid in maken. Dit betekent dat elke inwoner uit de gemeente Groningen nu kan deelnemen aan cursussen van de Sport- en Cultuurhopper.

De leukste (Groningse!) thuisactiviteiten op een rij

Musea bezoeken, winkelen, naar het theater. Als gevolg van de lockdown zitten veel uitjes er even niet meer in. En daar springen veel Groningers creatief op in, zo blijkt uit een overzichtje op de toeristische site visitgroningen.nl. Hier vind je namelijk de leukste uit- en thuistips, voor en door Groningers.

Een pannenkoeken drive thru, een online pubquiz, wetenschappelijke proefjes die je thuis kunt doen, een wijnproeverij, een high thea at home. Het is slechts een greep uit de bijna 400 activiteiten die er te vinden zijn.

Klik dan hier: https://www.visitgroningen.nl/nl/doen/uitgaan

raamexposities 3380010761img 0124 large 3555050838

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 2 door Janny Giezen

Een Huismus. Deze zag ik aan de rand bij de Oranjesingel. In het Plantsoen zie ik geen Huismussen. Je ziet ze bij huizen en voldoende struikgewas. Kauwtjes zijn de Bosuilnestkas aan het verkennen. Ik heb hun dat in andere jaren ook al zien doen.

week 2 21 JG 01

week 2 21 JG 02

Iedereen verheugde zich zondag over de sneeuw, die ging komen. Deze kwam in de avond, want het was in het westen begonnen. Hoeveel is er dan nog over voor ons? We hebben er echter wel een tijdelijke bewoner bijgekregen sinds zaterdagavond. Zo leuk Winterakoniet en Sneeuwklokjes in de sneeuw. Als het straks weer hogere temperaturen worden, zul je er meer gaan zien.
week 2 21 JG 04 week 2 21 JG 03

EEN GRATIS (ONLINE) INTERACTIEF FESTIVAL VOL KLIMAATADAPTATIE!

Tot en met januari 2021 organiseren we in Stad en regio Groningen inspirerende activiteiten, evenementen en initiatieven rondom het thema klimaatadaptatie. Van dinsdag 19 t/m maandag 25 januari 2021 organiseren we de Klimaatadaptatieweek Groningen: een gratis toegankelijk (online) interactief (inter)nationaal festival vol kennis, inspiratie en actie rondom klimaatadaptatie. Aanpakken & Aanpassen. Doe je mee?

Aanpassen en aanpakken
Het is de grootste uitdaging van de 21e eeuw: de verandering van het klimaat. We merken het allemaal. Gevolgen als wateroverlast, hitte en droogte hebben een groeiende impact op ons dagelijkse leven. Gelukkig kunnen we leren hoe we ons kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat, om zo onze eigen leefomgeving veilig en leefbaar te houden. Aanpakken & Aanpassen. Doe je mee?

Vlieg als een bij door Groningen
We zijn er meer dan trots op. Onze online portal waar je straks alle inspirerende talks, lezingen, shows en workshops kunt volgen. Gewoon vanuit je huiskamer en in je luie stoel! Vanaf 00.00 uur op dinsdag 19 januari opent de eventportal haar deuren. Je kunt hier gemakkelijk komen via onze website: Home :: Klimaatadaptatie Groningen

key visual text nl Credits Guido Bootz 1