zomer

NOORDERPLANTSOEN.nl is dé site van, voor en door bewoners van en ondernemers in de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. Ingrediënten zijn: actualiteiten, activiteiten, alles over de buurt en het plantsoen, foto's en verhalen. Wil je ook meedoen? Stuur dan je berichten, verhalen en/of foto's naar: info@noorderplantsoen.nl

20211020 200315

Ruim 20 bewoners en belangstellenden waren aanwezig bij de eerste fysieke bewonersbijeenkomst sinds de coronapandemie. In tegenstelling tot eerdere avonden vond deze plaats in het buurtcentrum Oranjewijk aan de Prinsesseweg. Bij hoge uitzondering konden we hier terecht, omdat het herfstvakantie was. Normaal zit het buurtcentrum zo vol dat we als buurtvereniging vaak naar een andere locatie moeten uitwijken. 

Het programma stond voor een belangrijk deel in het teken van het Noorderplantsoen. Niet in de laatste plaats omdat dit mooie groene park steeds meer onder druk staat en maatregelen noodzakelijk zijn om de waarde ervan voor de toekomst te waarborgen voor de inwoners van de stad. De parkcommissie, een door de gemeente ingesteld adviesorgaan bestaande uit betrokken burgers van de drie aangrenzende wijken, zet zich al sinds 1995 in voor het plantsoen. Maar ze vindt dat ze steeds minder serieus wordt genomen door diezelfde gemeente. Daarom verlieten vier van de acht leden de commissie, ondanks een gesprek met wethouder Chakor. De overige leden en voorzitter gaan nog door na toezegging van de gemeente om te komen met een nieuw voorstel voor een betere samenwerking. 

Daarnaast sprak Jorien Bakker over de opzet van een experiment om te voorkomen dat datzelfde Noorderplantsoen komend jaar weer gebukt gaat onder ladingen afval achtergelaten door een niet aflatende stroom bezoekers. De afgelopen jaren hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat mensen hardleers, onverschillig en lui zijn. Een inspirerende voordracht van Jorien gaf de aanwezigen weer moed en we kijken echt uit naar het welslagen van de opzet van dit social lab in de praktijk. Kort gezegd: verschillende groepen bezoekers van het plantsoen bij elkaar zetten, hen de overlast laten zien en met elkaar erover praten. Er was grote waardering voor de mensen van milieudienst die dagelijks het park schoon houden na drukke zomerse dagen. 

Als start van de avond vertelde opbouwwerker Afsaneh Moghadan enthousiast over haar werkzaamheden voor de wijk en de mogelijkheden die bewoners hebben om met haar verbeteringen door te voeren, acties op te zetten en mensen te helpen die het moeilijk hebben in de buurt. 

Verder is er nog aangegeven dat de buurtvereniging nog op zoek is naar nieuwe bestuursleden. Onder andere door verhuizing zijn we op zoek naar twee nieuwe leden die zich graag willen inzetten voor onze mooie buurt. 

Informatie en vragen hierover: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.